Hasselt

Hasselt
Hasselt
Hanzestad Hasselt

Het is alweer even geleden dat ik een stadswandeling heb
gedaan in een stad die bij het Hanze gilde hoorden. Vandaag was dit Hanzestad
Hasselt. Ik heb al meerdere Hanzesteden bezocht, alleen had ik toen nog geen
idee dat ik wilde gaan bloggen. Deze steden dan nog maar een keer gaan bezoeken. Het zijn allemaal mooi kleine historische stadjes die het bezoeken waard zijn.

Hasselt dus, het was een stukje rijden, maar dan heb je een gezellige dag. Eerst ben ik naar Zutphen gereden, een vriend is met mij meegegaan vandaag. De eerste vraag is, bij een onbekende plaats, waar kan ik de auto makkelijk kwijt. Hasselt is gelukkig niet zo heel groot, een plekje was snel gevonden.

Vanaf de parkeerplaats kan je makkelijk naar het centrum lopen. Het eerste dat we zagen waren de kalkovens. We liepen er rond en ik maakte wat foto’s toen we werden aangesproken door Johan. Hij was een van de vrijwilligers. Johan maakte een praatje en maakte ons enthousiast om binnen naar de presentatie te kijken. Het seizoen is net gestart en het museum is weer open. De presentatie met een kop koffie kost € 3,50.

Kalkovens

Deze kalkoven is tot in de jaren negentig van de vorige eeuw n gebruik geweest als schelpenkalkoven. In deze ovens werden de schelpen gebrand om er schelpenkalksteen van te maken. Sinds 1500 ongeveer had Hasselt al een schelpkalkbranderij. Deze oven staat aan het water. Waarom staan ze in Hasselt?  Er zijn toch geen schelpen te vinden hier. Hasselt heeft een ideale ligging voor deze kalkbranderij. Hasselt is gebouwd op veengrond en ligt aan het water. Het veen werd gebruikt voor het branden van de ovens en het water is voor het blussen van de schelpen na het branden. Dit proces wordt mooi uitgelegd tijdens de presentatie.

Wat werd er gedaan met dat schelpenkalk? Als je dit mengt met zand en water dan ontstaat er een soort lijm. Deze lijn kan je gebruiken bij het metselen van muren. Het nadeel is dat het lang duurt voor het droog is. Cement heeft een kortere tijd nodig om te drogen en is daarom meer gebruikt gaan worden. In 1990 heeft dit bedrijf definitief haar deuren moeten sluiten. Klik hier voor meer informatie over de kalkovens.

De vrijwilliger betrok de gasten leuk bij de presentatie. Tijdens de presentatie werd je nog een kopje koffie aangeboden.. Zo blijkt, je bent nooit te oud om te leren.

Gemeentehuis

Hasselt is niet een heel groot stadje. Vanuit de kalkovens
loop je makkelijk naar het historische centrum. In het centrum staan nog
verschillende oude pandjes vanuit de middeleeuwen. Een van deze panden is het
oude stadshuis. Het oude stadshuis bevindt zich in het centrum en staat midden
op een pleintje. Dit pand nodigt uit om te bezoeken. Bij binnenkomst heb je een
ruime hal met de trap naar boven. Aangrenzend aan de hal heb je aan weerszijde
nog een kamer. Hier vind je informatie over de watersnoodramp van 1825 en boven
heb je oude wapens.

Middeleeuwse wapens
Wapenarsenaal in het oude gemeentehuis

Na het bezoeken van bovengenoemde was het tijd om even te
gaan lunchen. Lunchen hebben wij gedaan bij Eet & Drinkerij De Stadskamer. We
hebben hier genoten van een heerlijke lunch. Het weer was lekker en we hebben
dan ook op het terras en in het zonnetje kunnen eten. Wat voelt dat goed die
zon op je huid. Ondanks dat het terras vol zat, was de bediening vlot met het
opnemen van onze bestelling. Voor de menukaart klik hier.

Het Historische centrum van Hasselt is te vinden rond de grachtengordel. Als je alles wilt zien dan is er een mogelijkheid om samen met de pelgrim Peregrinus van Barmentlo een virtuele wandeling te maken door de stad. Tijdens de wandeling kom je informatiebordjes tegen met een QR -code. Als je deze code scant dan krijg je meer informatie over de plaats waar je je op dat moment bevindt.

Om de dag af te sluiten hebben we nog een lekker soft ijsje gehaald bij snackbar onder de luifel. We hebben het ijsje meegenomen naar de kade bij het Zwarte water. In het zonnetje op een bankje, genoten van het ijsje en het uitzicht over het Zwarte water. Een heerlijke afsluiting van deze mooie dag.

Plaats een reactie